Site Overlay
Alman Rekabet Kurumu’ndan Qualcomm’a İzin

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan karar ile Alman Rekabet Otoritesi, İsveçli otomotiv tedarikçisi Veoneer’a ait yazılım biriminin (Arriver) ABD kökenli çip üreticisi Qualcomm Incorporated (Qualcomm) ile birleşmesine izin verdi. Anılan iki şirket, geçtiğimiz senenin Nisan ayında da entegre edilmiş otomatik sürüş alanında iş birliği yapmak üzere anlaşmıştı. Buna göre; söz konusu sistem Qualcomm tarafından tedarik edilecek çip düzeneği ve Arriver tarafından sağlanacak yazılım desteği üzerinde işlemekteydi. İzin kararıyla birlikte anılan iki şirket arasındaki iş birliği resmi bir yapıya kavuşmuş oldu.

Bu kapsamda, Otorite başkanı Andreas Mundt tarafından yapılan açıklamada değerlendirmenin odak noktaları üzerinde duruldu. Açıklamada, söz konusu birleşmeyi takiben çip veya yazılım konusunda üçüncü taraf satıcılardan ürün tedarik eden rakiplerin pazardan dışlanıp dışlanmayacaklarının özellikle ele alındığını belirten Mundt, yapılan detaylı incelemeler sonrasında bu konudaki tüm tereddütlerin giderildiğini açıkladı. Bununla birlikte söz konusu birleşmenin en önemli noktalarından birinin ise ilgili pazarda hâkim durumda olan Mobileye şirketine bir başka alternatifin de pazara giriş yapacak olması olduğu belirtildi.

Nitekim, şu an itibarıyla sürücü destek sistemleri alanında en büyük tedarikçi konumunda olan Mobileye, aynı zamanda çip ve gerekli yazılımı içeren entegre sistemi tüketicilere sunabilen tek şirket olma özelliğini de taşımaktadır. Dolayısıyla, Qualcomm ile Arriver arasındaki birleşme neticesinde Mobileye’ın bu özelliği sona ermektedir. Bununla birlikte, Qualcomm’un Arriver’ın yazılım sistemi olmaksızın ürettiği çipleri satmaya devam etmesi ile pazarda rekabetin sınırlanmayacak olması ve pazar dinamiklerinin yoğunlaşmaya elverişli olmaması gibi unsurlar da ayrıca değerlendirme esnasında dikkate alınmıştır.

Kararın dikkat çekici yönlerinden birinin ise geçtiğimiz günlerde ülkemizde güncellenen bildirim eşikleri ile ilgisi. Almanya’da Rekabet Kanunu’nda 2017 yılında yapılan değişiklikten sonra ciro bazlı bildirim yükümlülüğünün yanı sıra işlem değeri 400 milyon avroyu aşan işlemler için de bildirim yükümlülüğü getirilmişti. Mundt tarafından yapılan açıklamada bu değişikliğin önemine işaret edilerek, birleşmeye taraf teşebbüslerin cirolarını esas alan bir ölçüt ile taraflar arasındaki işlemin, son derece büyük ekonomik önemine rağmen denetim kapsamına dahi alınmayacağı belirtilmiştir.

Bilgi ve değerlendirmelerinize sunarız.