Site Overlay
Yeniden Satış Fiyatının Tespitine Yönelik Bir Soruşturma Daha

Rekabet Kurumu’nun (Kurum) internet sitesinde yayımladığı duyuru ile Hayırlı El Kozmetik Pazarlama A.Ş. hakkında bayilerinin yeniden satış fiyatını tespit ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldığı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştır. Böylelikle bu haber ile 2022 yılı içerisinde açılan dördüncü soruşturma haberini görmüş olduk. Bu yıl dört soruşturma açılırken bugüne kadar da bu yıl içerisinde toplam sekiz soruşturma karara bağlanmıştır.

2022 yılında duyurusu yapılan soruşturmaların tümü 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (4054 sayılı Kanun) 4. maddesi kapsamında açılmış olup açılan soruşturmalardan ikisinin yeniden satış fiyatının tespiti gerekçesiyle açıldığı açıkça belirtilirken diğer iki soruşturmanın da dikey ihlaller kapsamında açıldığı düşünülmektedir.

2022 yılı içerisinde karara bağlanan sekiz soruşturmadan yalnızca beşi ihlal tespiti yapılarak sonuçlanmış olup kararlar sonucunda teşebbüslere toplam 73.284.114,31 TL idari para cezası uygulanmıştır. İdari para cezası uygulanan rekabet ihlallerinin yeniden satış fiyatının tespiti, fiyat tespiti, rekabete duyarlı bilgi paylaşımı, işgücü pazarındaki rekabeti kısıtlayıcı davranışlar, aktif ve pasif satışın engellenmesi ve hakim durumun kötüye kullanılması olduğu görülmektedir.

Bilgi ve değerlendirmelerinize sunarız.