Site Overlay
REKABET KURULU’NDAN DÖRT TEŞEBBÜS HAKKINDA SORUŞTURMA

 

Bugün itibarıyla Rekabet Kurumu’nun (Kurum) internet sitesi üzerinden iki farklı soruşturma bildirimi yayımlandı. Buna göre; aşağıda yer verilen değerlendirmeler çerçevesinde (i) Beypazarı İçecek Pazarlama Dağıtım Ambalaj Turizm Petrol İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Kınık Maden Suları A.Ş. ve (ii) Olka Spor Malzemeleri Ticaret A.Ş. ve Marlin Spor Malzemeleri Ticaret A.Ş. olmak üzere toplamda dört teşebbüs hakkında soruşturma açılmasına karar verildiği duyuruldu.

 

  1. Kurum tarafından yayımlanan duyuruda yer aldığı üzere; Beypazarı İçecek Pazarlama Dağıtım Ambalaj Turizm Petrol İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Kınık Maden Suları A.Ş.’nin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (4054 sayılı Kanun) 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulu (Kurul) tarafından karara bağlandı.  Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 24.02.2021 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu (Kurul), bulguları ciddi ve yeterli bularak Beypazarı İçecek Pazarlama Dağıtım Ambalaj Turizm Petrol İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Kınık Maden Suları A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

 

  1. Yayımlanan diğer bildirim ile Olka Spor Malzemeleri Ticaret A.Ş. ve Marlin Spor Malzemeleri Ticaret A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına karar verildiği duyuruldu. Buna göre; anılan teşebbüslerin Türkiye distribütörlüğünü yaptığı ürünler için bayilerine yönelik uygulamalarıyla 4054 sayılı Kanun’u ihlal ettiği iddiasına yönelik yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı. Kurul, önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri bulguları ciddi ve yeterli bularak; Olka Spor Malzemeleri Ticaret A.Ş. ve Marlin Spor Malzemeleri Ticaret A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, 22-10/148-M sayı ile karar verdi. Anılan teşebbüsler sırasıyla Skechers ve Asics marka spor ürünlerinin Türkiye distribütörlüğünü yapıyorlar. Böylece dikey sınırlamalar nedeniyle açılan soruşturmalar kapsamına bu iki ünlü spor giyim markası da eklenmiş oldu.

Bugün duyurusu yapılan soruşturmalar ile birlikte Kurul, bu yıl şu ana kadar altı teşebbüse yönelik soruşturma açmış oldu. Hatırlanacağı üzere ilk olarak 1 Şubat 2022 tarihli haberle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik Dydo Drinco Turkey İçecek Satış ve Pazarlama A.Ş. hakkında soruşturma açıldığı duyurulmuş, hemen ardından 4 Şubat 2022 tarihinde ise hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren üretici, tedarikçi ve perakendeci konumunda bulunan bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmaya Coca-Cola Satış ve Dağıtım A.Ş.’nin dahil edildiğine dair karar paylaşılmıştı. Duyurusu yapılan soruşturmalar çerçevesinde şu ana kadar dikey sınırlamaların öne çıktığı dikkat çekiyor.

Bilgi ve değerlendirmelerinize sunarız.