Site Overlay
AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE SORUŞTURMA

Rekabet Kurulu, çeşitli akaryakıt dağıtım şirketlerinin, intifa hakkını kötüye kullanmak suretiyle, bayilerinin, kendileri veya kendilerinin göstereceği LPG dağıtım şirketleri dışında kalan şirketlerden oto gaz LPG tedarikini engelleyerek sözleşme serbestisini ve rekabeti haksız olarak sınırlandırdıkları iddialarını içeren başvuruyu, Danıştay 13. Dairesi’nin iptal kararı üzerine yeniden değerlendirdi.

Akaryakıt dağıtım şirketleri hakkında yürütülen önaraştırma sonucunda alınan 01.10.2009 tarih ve 09-43/1093-274 sayılı kararda; 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesi kapsamında yapılan değerlendirmeler neticesinde hakkında önaraştırma yürütülen teşebbüslerin hiçbirinin hakim durumda olmadığı için şikâyete konu davranışın kötüye kullanma olmadığına karar verilmişti. Bunun yanında 2002/2 sayılı Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği’nde bağlama anlaşmaları bakımından hem bağlanan hem de bağlayan ürün için öngörülen %40’lık pazar payının da aşılmadığı dolayısıyla muafiyet kapsamında olduğu değerlendirilmiş  ve son olarak Kanun’un 4. maddesi kapsamında yapılan incelemede bağlama fiilinin tek başına ihlal oluşturmayacağı, bağlamanın aynı zamanda bir anlaşma niteliği taşıması ve ticari teamüllere aykırı olması gerektiği belirtilmiş, bu özellikleri taşımayan bağlamanın 4. madde kapsamında da bir ihlal yaratmayacağı sonucuna varılarak soruşturma açılmasına gerek olmadığı kararı verilmişti.

Anılan Kurul kararı Danıştay 13. Dairesinin, 14.11.2016 tarihli 2010/609 E., 2016/3707 K. sayılı kararı ile iptal edilmesi üzerine her ne kadar önaraştırma herhangi bir şirket belirtilmeksizin akaryakıt dağıtım şirketlerine yönelik yapılmış ise de soruşturma; OMV Petrol Ofisi A.Ş., Milan Petrol San. Tic. A.Ş. ve TP Petrol Dağıtım A.Ş. unvanlı üç teşebbüse açıldı. Bu soruşturma sonuçlanana kadar akaryakıt dağıtım sektörü, yaygın bir şekilde uygulanan akaryakıt istasyonlarında dağıtım şirketine ait ya da onun gösterdiği şirket tarafından sağlanan otogaz LPG’nin satışına yönelik anlaşmaların rekabet hukuku açısından meşru olup olmadığını merakla bekleyecek.