Site Overlay
MİCROSOFT HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI

22 Mayıs 2017 tarihinde Rekabet Kurumu’nun internet sitesine konulan bir haber ile Danıştay 13. Dairesi’nin almış olduğu iptal kararı üzerine; “3+ Projesi” kapsamında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edildiği iddiasını içeren şikâyet başvurusunun Kurul tarafından yeniden değerlendirilerek Microsoft Bilgisayar Yazılım Hizmetleri Ltd. Şti. hakkında soruşturma açıldığı duyuruldu.

3+ Projesi, internet kafeler hakkındaki olumsuz algının düzeltilerek, bir standardın sağlanması ve internet kafe işletmecilerinin eğitilmesi amacıyla Ankara İnternet Kafeciler Odası (AİKO) ve Microsoft arasında yapılan görüşmeler çerçevesinde hayata geçirilmiş bir projedir. Projeye ilk aşamalarda İstanbul İnternet Kafeciler Odası (İİKO) da katılmış, ancak Oda’daki yönetim değişikliklerinin akabinde destek verilmemeye başlanmıştır. Proje kapsamında, Microsoft’un işletim sistemi ve Office uygulama programları internet kafe işletmecilerine indirimli olarak satılmaktadır. Önaraştırmada şikâyete konu olan başlıca iddialar şöyleydi:

  • Microsoft tarafından yapılan her kurulum için Odalara 5 dolar ödendiği ve Odaların bundan ciddi kâr elde ettiği,
  • İnternet kafelere satılan ürünlerin bağlı olarak satıldığı,
  • Microsoft’un telif hukukunda yer almayan bir kiralama ücreti aldığı, bu ücretin programların üçüncü kişilere kullandırılması karşılığı alındığı oysa ki internet kafelerin bu ürünleri zaten ticari amaçla aldığı,
  • Ürünlerin Endonezya’da 56, Türkiye’de 100 dolara satıldığı,
  • Microsoft’un internet kafelere dair istediği tüm bilgilerin Odalar tarafından kendisine sunulduğu.

 

Kurul, İİKO’nun yukarıdaki hususları da içeren şikâyeti üzerine daha önce bir önaraştırma yürütmüş, 07.12.2011 tarihinde 11-60/1555-550 sayılı kararı ile soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar vermişti. Şikâyetçi İİKO tarafından karşı açılan iptal davası üzerine anılan Kurul kararı Danıştay 13. Dairesinin, 25.10.2016 tarih, 2012/1000 E. 2016/3413 K. sayılı kararı ile “…yapılacak incelemelerde yeterince tatminkar bilgi ve belgelere ulaşılarak bir değerlendirme yapılması, bu bağlamda, davacı tarafından ileri sürülen iddiaların rekabet ihlali oluşup oluşmadığı yönünde etraflıca değerlendirilmesini teminen soruşturma açılmasına karar verilmesi gerekirken, soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetin reddine yönelik Kurul kararında hukuka uygunluk olmadığı” gerekçesiyle iptal edilmişti. Kurul, İptal üzerine Microsoft hakkında 4054 sayılı Kanun’un Hakim Durumun Kötüye Kullanılması başlıklı 6. maddesi kapsamında soruşturma açılmasına 17-13/171-M sayı ile karar verdi.

Bu soruşturmanın Microsoft hakkında idari yargı kararı üzerine açılan ikinci soruşturma olduğu hatırlatılmalıdır. Daha önce de Microsoft’un dağıtım kanallarına yönelik baskı ya da uygulanan indirim, kampanya ve geri ödeme destekleri yoluyla 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği şikâyet konusu edilmiş ve en son Danıştay 13. Dairesi’nin 8.5.2012 tarih ve 2008/8139 E. 2012/963 K. sayılı iptal kararı üzerine Microsoft Bilgisayar Yazılım Hizmetleri Ltd. Şti., Microsoft Corporation  ve Microsoft Ireland Operations Limited hakkında açılan soruşturma Kurul’un 13.06.2013 tarih ve 13-36/481-211 sayılı kararı ile anılan teşebbüsler tarafından 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesinin ihlal edilmediğine karar verilmesi ile sonuçlanmıştı.