Site Overlay
Rekabet Kurumu Tarafından Açılan Bir Soruşturma Daha Uzlaşma ile Sonuçlandı

Rekabet Kurumu’nun (“Kurum”) internet sitesinde 14.12.2022 tarihinde yayımlanan duyuru ile Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”) dayanıklı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren Aslan Ticaret Dayanıklı Tüketim Malları ve Limited Şirketi (“Aslan Ticaret”) hakkında yürüttüğü soruşturmanın[1], sonuçlandığı açıklandı. Söz konusu soruşturma kapsamındaki ihlal iddiası Aslan Ticaret’in, bayilerinin yeniden satış fiyatını belirlemesi ve bayilerin e-pazaryeri platformlarındaki satışlara müdahalesiydi. Bu nedenlerle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“Rekabet Kanunu”) 4. maddesini ihlal ettiği iddia edilmekteydi. Kurum tarafından yapılan açıklamada Kurul’un Aslan Ticaret tarafından sunulan uzlaşma metni ile teşebbüs hakkındaki ihlal iddialarını ve uzlaşma ara kararında öngörülen azami idari para cezası oranı ve tutarını kabul ettiği ifade edilmiştir. Aslan Ticaret tarafından sunulan uzlaşma metninin Kurul tarafından kabul edilmesiyle birlikte söz konusu soruşturmanın sonlandırılmasına karar verilmiştir.

Kurul, Rekabet Kanunu’nun 16. maddesinin üçüncü fıkrası, Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik’in (“Ceza Yönetmeliği”) 5. maddesinin (b) bendi ve 7. maddesinin birinci fıkrası uyarınca 2021 yılı gayrisafi geliri üzerinden 4.014.024,56 TL idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir. Ancak Rekabet Kanunu’nun 43. maddesinin yedinci fıkrası ve Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılmasına Yönelik Soruşturmalarda Uygulanabilecek Uzlaşma Usulüne İlişkin Yönetmelik’in (“Uzlaşma Yönetmeliği”) 4. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca uzlaşma usulü ile sonuçlanan soruşturma sonucunda teşebbüse verilecek idari para cezasında yüzde ondan yüzde yirmi beşe kadar indirim uygulanabileceği ifade edilmiştir. Bu kapsamda Aslan Ticaret hakkında verilen kararda uzlaşma usulü sonucu %25 oranında indirim uygulanmasına ve teşebbüsün 2021 yılı gayrisafi gelirleri üzerinden 3.009.768,42 TL tutarında idari para cezası ödemesine karar verilmiştir.

Türk Rekabet Hukuku kapsamında uzlaştırma müessesi yeni bir mefhum olup Kanun’un 43. maddesine 2020 yılında eklenen fıkralar ile mevzuata kazandırılmıştır. Uzlaştırma müessesi, Kurul tarafından soruşturmaya taraf olan teşebbüsün talebi üzerine veya resen başlatılabilmektedir. Uzlaşma müessesi sayesinde soruşturma süreci hızlandırılarak usul ekonomisi açısından da fayda sağlanabilmektedir. Uzlaşma müessesine ilişkin dikkat çekilmesi gereken bir diğer unsur ise soruşturma sürecinin uzlaşma ile sona erebilmesi için soruşturmaya konu teşebbüsün isnat edilen ihlal iddialarını ve azami idari para cezası oranını kabul etmesi gerektiğinden tarafların uygulanacak idari para cezasına ve uzlaşma metninde yer alan diğer hususlara idari yargı önünde itiraz edemeyecek olmalarıdır.

Aslan Ticaret’e yöneltilen iddialar arasında yer alan yeniden satış fiyatının tespiti gibi açık ve ağır ihlaller için taahhüt müessesesinin uygulanamamasının da etkisiyle uzlaşma, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sıkça başvurulan bir yöntem haline gelmiştir. Bu kapsamda, açık ve ağır ihlaller dahil olmak üzere ve özellikle de bu tip ihlaller bakımından, hakkında soruşturma yürütülen teşebbüsler Uzlaşma Yönetmeliği uyarınca uzlaşma yoluna başvurarak uygulanacak olan idari para cezasından indirim elde etmektedirler. Aslan Ticaret’e ilişkin duyurudan kısa bir süre önce ise Kurum’un internet sitesinde 25.11.2022 tarihinde beş teşebbüse yönelik yürütülen soruşturmaların uzlaşma ile sonuçlandıkları açıklanmıştı. Bu yıl içerisinde Beypazarı ve Kınık hakkında yürütülen soruşturmalar haricinde uzlaşma ile sonuçlanan soruşturmaların tamamında soruşturmaya taraf teşebbüslere yeniden satış fiyatının belirlenmesi iddiası ile ihlal isnadında bulunulduğu da dikkatleri çekmektedir. Sonuç itibariyle kendisine açık ve ağır ihlal isnat edilen teşebbüslerin uzlaşma müessesesine başvurarak uygulanacak olan idari para cezalarında indirim elde etmelerinin, ileride uzlaşma müessesesinden faydalanmak isteyebilecek teşebbüslerin sayısının artmasına yol açabileceğini öngörmek mümkündür.

Bilgi ve değerlendirmelerinize sunarız.

[1] 23.06.2022 tarih ve 22-28/458-M sayılı Karar