Site Overlay
Rekabet Kurulu’nun Martı Önaraştırması Kapsamında İki Kararı Yayımlandı

Martı İleri Teknoloji A.Ş (“MARTI”) hakkında, ilgili ürün pazarında hâkim durumda bulunduğu ve rakipleri üzerinde dışlayıcı eylemlerde bulunmak suretiyle hakim durumunu kötüye kullanarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“Rekabet Kanunu”) 4. ve 6. maddelerini ihlal ettiği iddiasıyla başlatılan önaraştırma sonucunda, Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”) 21.07.2022 tarih ve 22- 33/527-M sayılı kararı ile soruşturma açılmasına karar verilmişti. Soruşturma sürecinde MARTI tarafından sunulan taahhütlerin dosya kapsamında tespit edilen rekabet sorunlarını giderebilecek nitelikte olduğuna karar verilerek; soruşturma, taahütlerin MARTI için bağlayıcı hale getirilmesi ile sonlandırıldı[1].

5 Aralık 2022’de Kurul tarafından söz konusu soruşturmanın önaraştırma aşamasına ilişkin iki karar yayımlandı.

İlk kararda; Rekabet Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca yapılan bilgi talebine MARTI tarafından yanlış/yanıltıcı cevap verilmesi hususu incelenmiştir. MARTI’nın ilgili ürün pazarında hâkim durumda bulunduğu ve hâkim durumunu kötüye kullandığı iddiasına yönelik olarak yürütülen önaraştırma kapsamında, Kurul tarafından e-skuterlerin açılış ve dakika başı ücretleri ile uygulanan kampanyalara ilişkin olarak MARTI’dan bilgiler talep edilmiştir. MARTI tarafından sunulan bilgiler incelendiğinde, bahse konu tarihlerdeki kullanıcı verileri ve şikâyet dilekçesi ekinde sunulan görseller dikkate alındığında ilgili dönemde uygulanan fiyatların MARTI tarafından sunulan fiyatlardan farklı olduğu anlaşılmıştır. Özellikle kampanyalı fiyatlar hakkında bilgi istenmesine rağmen, MARTI’nın doğru fiyat bilgileri vermediği, elinde hangi dönemde/lokasyonda hangi oranda indirim yapıldığı hususunda toplu bir veri olmadığını ve bu nedenle ayrıntılı veri veremediğini iddia etmesine rağmen, kullanıcı verilerinin MARTI’nın verilerinden farklılaştığının MARTI’ya iletilmesinin ardından doğru verileri ayrıntılı olarak Kurum’a temin ettiği görülmüştür.

Bu gerekçeler ile Kurul, MARTI tarafından yanlış ve yanıltıcı bilgi verildiğine, bu nedenle Rekabet Kanunu’nun 16. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca adı geçen teşebbüse 2021 yılı gayrisafi gelirinin binde biri oranında olmak üzere idari para cezası verilmesine karar vermiştir.

İkinci Kurul kararında ise önaraştırma süreci devam ederken Kurum’a yapılan bir başvuru üzerine MARTI ve Mobilite Teknoloji Çözümleri A.Ş. (“MOBİLİTE”) tarafından izinsiz bir yoğunlaşma işlemine sebebiyet verilmek suretiyle Rekabet Kanunu kapsamında öngörülen bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmediği iddiası değerlendirilmiştir.

Kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; MARTI’nın hisselerinin Martı Technologies Inc.’ye (“MARTI ABD”), MOBİLİTE’nin hisselerinin ise MARTI ABD’nin iştiraki olan Mobilite İşletme LLC’ye ait olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla başvuruya konu şirketlerin her ikisinin de nihai olarak MARTI ABD tarafından kontrol edildiği tespit edilmiştir.

Ayrıca MARTI tarafından Kurum’a yapılan açıklamada; ABD’de MARTI ABD ile Mobilite İşletme LLC’nin birleşme sürecinin başladığı, ABD’deki birleşme işleminin gerçekleşmesi akabinde, Türkiye’de de MARTI ile MOBİLİTE AŞ’nin Türk Ticaret Kanunu anlamında kolaylaştırılmış şekilde birleştirilmesinin planlandığı belirtilmiştir. Aynı açıklamada MOBİLİTE’nin 2021 yılında ROKET markası altında tüketicilerin farklı marka e-skuterlere yaklaşımını gözlemlemek amacıyla İstanbul’da faaliyet göstermek üzere kurulduğu ve faaliyete geçtikten birkaç ay sonra tüketicilere yönelik faaliyetlerini sonlandırdığına dikkat çekilmiştir.

Kurul, MARTI ve MOBİLİTE’nin grup şirketleri olduğunu ve henüz herhangi bir birleşme ve devralmaya taraf olmadıklarını göz önünde bulundurarak izinsiz bir yoğunlaşma işlemi ile bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmediğine yönelik iddianın gerçeği yansıtmadığına karar verirken; 2010/4 sayılı Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ uyarınca da kontrol değişikliğine yol açmayan grup içi işlemler bakımından herhangi bir izin gerekliliği bulunmadığını belirtmiştir. Bu sebeplerle Kurul, başvuruda yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığına ve teşebbüslere ilişkin herhangi bir işlem yapılmamasına karar vermiştir.

Bilgi ve değerlendirmelerinize sunarız.

[1] Karara ilişkin bilgi notumuz için tıklayınız.