Site Overlay
Kartel Soruşturmasında Uzlaşan Sigorta Şirketlerine 12 Milyon Avro Ceza!

Portekiz Rekabet Otoritesi (the Autoridade da Concorrência – AdC), pazar paylaşımı yapmak suretiyle kurulan kartel üyesi beş sigorta şirketinden ikisine (Fidelidade – Companhia de Seguros  ve Multicare – Seguros de Saúde) 12 milyon avro idari para cezası verdi.

AdC tarafından yürütülen soruşturma Mayıs 2017’de kartele dahil olan şirketlerin pişmanlık başvurusu ile başlamıştı. Haziran ve Temmuz 2017’de soruşturma kapsamındaki beş sigorta şirketinin merkezlerinde yerinde incelemede bulunulmuştu. Soruşturma sonucunda şirketlerin fiyat sabitlemek ve pazar paylaşımında bulunmak suretiyle kartel kurdukları ifade edildi. Ayrıca, büyük kurumsal müşteriler tarafından satın alınan iş, sağlık ve araba kazası sigortaları alanında rekabete aykırı eylemleri tespit edildi. Söz konusu rekabete aykırı eylemlerin 2010 yılında başladığı ve beş sigorta şirketi ile 14 yönetici ile müdürün katıldığı saptandı.

Soruşturma kapsamındaki sigorta şirketlerinden ikisi kartele dahil olduklarını kabul ederek uzlaşmak suretiyle AdC ile anlaştılar. AdC, söz konusu iki şirketin, yaptıkları iş birliği, kartel anlaşması neticesinde rekabet üstü kar elde etmedikleri gibi tüm ilgili maddi ve hukuki unsurları değerlendirmek suretiyle iki şirkete toplam 12 milyon avro para cezası verdi.

İki şirketin kartele dahil olduklarını kabul ederek uzlaşmaya vardıkları soruşturmada, diğer üç şirket (Lusitania – Companhia de Seguros, Seguradoras Unidas, S.A. ve Zurich Insurance PLC – Sucursal Portugal) ile 14 yöneticinin dokuzu hakkında soruşturma halen devam ediyor.