Site Overlay
Mahkeme, Çalışanın Cep Numarasını Talep Eden İşvereni Haksız Buldu

Almanya’nın Thüringen Eyaleti Yüksek İş Mahkemesi, bir çalışanın özel cep telefonu numarasının işlenmesinin çalışanın haklarına orantısız müdahale teşkil ettiğine karar verdi.

Karara konu olan olayda çalışan, hijyen ve enfeksiyona karşı koruma alanında çalışmaktadır. İş kapsamında mesai saatlerinde dışında birtakım risklerin ortaya çıkması da söz konusudur. Bu doğrultuda, 2016 yılının sonuna kadar çalışanlar arasında bir nöbet sistemi oluşturularak görev paylaşımı yapılmıştır. Böylece çalışanlar önceden kendileri için tanımlanan günlerde gelen çağrı üzerine çalışıyor ve bu görevleri dolayısıyla da ek ücret alıyorlardı. Söz konusu çağrı o gün için tanımlanan çalışanlara bir iş telefonu vasıtasıyla 7 gün 24 saat yapılabiliyordu.

Ancak tasarruf tedbirleri kapsamında işveren tarafından sistemde değişiklik yapılarak, nöbet sistemi yalnızca hafta sonları ve resmî tatil günleri ile sınırlandırıldı. Böylece bu zamanların dışında hijyen ve enfeksiyona karşı koruma alanında faaliyet gösteren yedi çalışandan herhangi biriyle iletişim kurulabilmesi mümkün hale getirildi. Ancak çalışanlardan birisi bu sistem çerçevesinde cep telefonu numarasını vermek istemedi. Ancak bu sebeple kendisine işveren tarafından uyarı yapıldı.

Bunun üzerine doğan uyuşmazlıkta mahkeme tarafından yapılan değerlendirmede; iş süreçlerinin düzgün bir şekilde yürütülmesi ile çalışanların hakları arasında adil bir dengenin olması gerektiği vurgulanmıştır. Çalışanın numarasını vermeyi reddetmesinin sorumluluklarının ihmali olarak görülemeyeceği belirtilmiştir. Nitekim işveren tarafından getirilen yeni sistem doğrultusunda çalışanın herhangi bir zamanda tamamen belirsiz olarak işveren tarafından çağrılmak üzere cep telefonu numarasının kullanılmasını kişisel verilerin korunması hukuku bakımından orantısız ve keyfi bir tedbir olarak kabul edilmiştir. Dolayısıyla işverenlerin çalışanlar ile iş dışındaki vakitlerde ölçülülük prensibi doğrultusunda iletişim kurması ve kişisel verilerini işlemesi gerektiği vurgulanmıştır.