Site Overlay
Fransa’dan Toplanma Amacı Dışında Veri İşleyen Kuruluşa Ceza

Fransa Veri Koruma Otoritesi (CNIL); 31 Temmuz 2018 tarihinde verdiği kararla, sosyal konut yapımı ve işletmesi alanında faaliyet gösteren bir kuruluşa (L’Office Public de l’Habitat de Rennes Métropole ARCHIPEL HABITAT), konut kiracılarının iletişim verilerini toplanma amacı dışında kullanması sebebiyle 30.000 avro para cezası verdi.

Karara konu olan olayda söz konusu kuruluş; sosyal konutlara sağlanan katkının azaltılması kararını eleştirmek amacıyla kiracılarına hükümeti eleştirel nitelikte bir posta göndermiştir. İletişim bilgilerinin amaç dışı kullanımı nedeniyle yapılan şikayetler üzerine başlatılan incelemede söz konusu kuruluş; gönderilen postanın kiracıları ilgilendiren bir konuda bilgilendirme amacı taşıdığını ve verilerin toplanma amacıyla bağlantılı olarak kullanıldığını savunmuştur. Ancak CNIL; gönderilen metnin kiracıları ilgilendiren kamusal politika hakkında basit bir bilgilendirmeden ziyade, kiracıları hükümetin bu politikasına yönelik olarak siyasi tavır almaya yönlendirecek bir içeriğe sahip olduğunu tespit etmiştir. Bu nedenle, kiracıların iletişim bilgilerinin başlangıçtaki toplanma amacı olan sözleşmesel ilişki gereğince işlenmediğini tespit ederek kuruluş hakkında idari para cezası uygulamıştır.

Bu karar ülkemizdeki 6698 sayılı Kanun’un 4-2(ç) maddesinde belirtilen kişisel verilerin ancak işlenme amacıyla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebileceğine ilişkin genel prensibin uygulaması bakımından da büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede kişisel veriler ancak Kanun’un 5. maddesinde öngörülen hukuki sebeplerden birinin varlığı halinde ve yalnızca bu hukuki sebeple bağlantılı şekilde hukuka uygun olarak işlenebilecektir.