Site Overlay
KARSAN OTOMOTİV’E SORUŞTURMA AÇILDI

Rekabet Kurumu’nun internet sitesine konulan bir haberle Danıştay 13. Dairesi’nin 25.10.2016 tarih ve 2012/1097 E., 2016/3414 K. sayılı kararı üzerine Karsan Otomotiv Sanayi Mamülleri Pazarlama A.Ş. (Karsan) hakkında soruşturma açıldığı duyuruldu. Soruşturmaya konu edilen husus, yaklaşık altı yıl önce Rekabet Kurumu’na yapılan bir şikâyet başvurusuna dayanmaktadır.

Söz konusu şikâyette Karsan’ın;

  • yetkili satıcılarının yeniden satış fiyatlarını ve uygulayacakları indirim oranlarını belirlediği,
  • yetkili satıcıların farklı fiyatlardan araç satmalarını ve bölge dışı pasif satışlarını engellediği,
  • pazarı şeffaf hale getirerek rekabeti ortadan kaldırdığı ve
  • yetkili satıcılar arasında ayrımcılık yaptığı

iddialarında bulunulmuştu. Yapılan önaraştırma üzerine Rekabet Kurulu, 7.12.2011 tarih ve 11-60 sayılı toplantısında şikayetçinin iddialarını ve önaraştırma sürecinde Karsan tarafından sunulan bilgi ve belgeleri değerlendirmek suretiyle soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar vermişti.

 

Danıştay 13. Dairesi ise 25.10.2016 tarih ve 2012/1097 E., 2016/3414 K. sayılı kararında; “Karsan tarafından bayilerine iletilen yeniden satış fiyatlarının tavsiye niteliğini aşar bir boyutunun, bayilerden toplanan bilgilerin bu bağlamda rekabet ihlali amacının yahut etkisinin olup olmadığının, müşteri ve bölge kısıtlamalarıyla pasif satışları engelleyip engellemediğinin tespitinin Kurul tarafından yapılacak incelemelerde yeterince tatminkar bilgi ve belgelere ulaşılarak bir değerlendirme yapılması” gerektiğine işaret ederek Kurul’un anılan kararını iptal etmiştir.

Danıştay ve idare mahkemeleri tarafından verilen iptal kararı üzerine açılan soruşturmalarda istisnai nitelikte olan 19.12.2013 tarih ve 13-71/988-414 sayılı karar ile Turkcell’e verilen ceza hariç tutulursa Kurul’un genel yaklaşımı 4054 sayılı Kanun’un ihlal edilmediği yönünde bir tespit yapmak suretiyle ceza uygulamamak olmakla birlikte otomotiv sektöründe yaygın olarak görülen bu davranışların bir kez daha ihlal teşkil etmediğini öğrenmek için soruşturma sonucunu beklemek gerekecek.