Site Overlay
İşgücü Piyasasına Yönelik Bir Soruşturma Daha Açıldı

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yayımladığı duyuru ile Etiya Bilgi Teknolojileri Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş., Pia Bilişim Hizmetleri A.Ş., İnnova Bilişim Çözümleri A.Ş., NETAŞ Telekomünikasyon A.Ş., MAGİS Teknoloji A.Ş., Kafein Yazılım Hizmetleri Tic. A.Ş. ve RDC Partner Bilişim Danışmanlık ve Teknoloji Hizmetleri A.Ş. hakkında işgücü piyasasında centilmenlik anlaşmaları yapıldığı gerekçesiyle soruşturma açıldığı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Bu soruşturma, işgücü piyasasına yönelik açılan üçüncü soruşturma olması bakımından önem taşımaktadır. Duyuruda soruşturmanın yalnızca yazılım şirketlerini kapsayacak şekilde açılmış olması ayrıca dikkat çekmektedir. Hatırlanacağı üzere 2022 yılının ilk çeyreğinde işgücü piyasasına yönelik Kurul’un 24.02.2022 tarih ve 22-10/152-62 sayılı Özel Hastaneler kararı ile birlikte işgücü pazarındaki ilk soruşturma ceza ile sonuçlandı. Kararda ilk olarak bazı hastaneler tarafından fiyat tespiti yapıldığı (kartel olarak değerlendirildi), ikinci olarak işgücü pazarındaki rekabeti kısıtlayıcı davranışlar nedeniyle ihlal tespiti yapıldığı ve son olarak bazı hastanelerin rekabete duyarlı bilgi değişimi yapıldığı gerekçeleriyle bazı hastaneler hakkında idari para cezası uygulandı. Bu karar ile insan kaynakları alanındaki davranışların rekabet hukukuna tabi olduğu, ihlal tespiti ve idari para cezası uygulanması ile teyit edilmiş oldu. Söz konusu kararda Kurul, 02.01.2020 tarih ve 20-01/3-2 sayılı Ege Bölgesi Konteyner Nakliyecileri kararında verdiği mesajı hayata geçirerek, Samsun ve Bursa illerindeki bazı özel hastanelerin çalışan transfer etmemeye yönelik yapmış oldukları anlaşmaları kartel olarak nitelendirdi.

Konuya ilişkin bir diğer önemli gelişme ise Kurul’un Nisan 2021 tarihinde işgücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları yaptıkları gerekçesiyle başlattığı kapsamlı soruşturmadır. Bu soruşturma halihazırda devam etmekte olup 2022 yılının sonunda dosyanın tamamlanması beklenmektedir. Bu soruşturma konu bakımından üçüncü soruşturma ile benzerlik göstermektedir.

İşgücü piyasası Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da gündeme gelmektedir. Örneğin Portekiz Rekabet Otoritesi tarafından 13.04.2021 tarihinde Portekiz Profesyonel Futbol Ligi ve 31 spor şirketi hakkında çalışan ayartmama anlaşması sebebiyle açılan ilk soruşturma karara bağlandı. Otorite, 29.04.2022 tarihinde internet sitesinde yayımladığı basın kararıyla birlikte, işgücü piyasasında ilk kez rekabete aykırı bir anlaşma sebebiyle yaptırım kararı uyguladığını duyurdu.

İşgücü piyasası ve rekabet hukuku arasındaki ilişki Türkiye’nin gündeminde uzun bir süre kalacak gibi gözükmektedir. Kurul’un yukarıda değinilen Ege Bölgesi Konteyner Nakliyecileri kararında çalışan ayartmama ve ücret sabitleme anlaşmalarını alım kartellerine benzettiğini ve bu şekilde değerlendirdiğini bir kez daha hatırlatmak yerinde olacaktır. Ayrıca Kurul, insan kaynakları alanındaki özellikle ücret, ücret artışları gibi konulardaki rekabete duyarlı bilgi değişimlerinin de ihlal olarak değerlendirilebileceğine işaret edilmişti.

Bilgi ve değerlendirmelerinize sunarız.