Site Overlay
Fransız Danıştayı Google’a Verilen Cezayı İptal Etti

Fransa Veri Koruma Otoritesi (CNIL) tarafından unutulma hakkının global olarak uygulanmasına ilişkin olarak Google’a verilen 100.000 avroluk para cezası uzun bir yargılama sürecinin ardından Danıştay tarafından bozuldu. Söz konusu karar daha önceki bültenlerimizde yer verildiği üzere, Avrupa Birliği Adalet Divanı’na (ABAD) gitmiş ve Divan tarafından verilen görüşte CNIL kararına dayanak teşkil eden talebin uygun olmadığı belirtilmişti.

Karara konu olan olayda CNIL, bir gerçek kişinin unutulma hakkına ilişkin başvurusu kapsamında Google’ın arama sonuçlarından görüntülenen internet sayfası bağlantılarını bütün etki alanlarından kaldırmasını istemişti. Google ise bu talebi reddederek yalnızca Google’ın AB ülkelerinde kullanılan versiyonlarında yapılan aramada çıkan bağlantıları kaldırdı. Bu durumda, Google’ın AB ülkelerindeki versiyonunu kullananlar bu bağlantıları bulamaz iken, ancak ABD versiyonunu kullanarak arama yapanlar bu bağlantıları bulabiliyordu. Ancak bunu yeterli görmeyen CNIL, 100.000 avro para cezası verdi. Bunun üzerine Google’ın Danıştay’a itirazı neticesinde söz konusu uyuşmazlık, görüş talebiyle ABAD’ın önüne geldi.

ABAD tarafından yapılan değerlendirmede Avrupa’daki veri koruma otoritelerinin AB dışındaki ülkelerdeki kamu yararı ve bilgiye erişim hakkının sınırlarını belirleyemeyeceği belirtildi. Bir arama motoruna dünya genelindeki bütün etki alanlarından söz konusu bağlantıların kaldırılmasının talep edilmesinin uygun olmayacağı ifade edildi. Bu doğrultuda, kişisel verilerin korunması hakkı çerçevesinde bir bağlantının kaldırılmasına ilişkin karar tesis edildiği durumda; Google’ın coğrafi engelleme metodunu kullanarak, AB sınırları içerisindeki IP adreslerinden erişilemeyecek şekilde ilgili bağlantıların kaldırılmasını yeterli olacağı vurgulandı. Nitekim ABAD tarafından verilen bu görüşe paralel olarak CNIL tarafından Google’a verilen ceza Danıştay tarafından iptal edildi.