Site Overlay
Alman Rekabet Otoritesi’nden, Üç Alman Otomobil Devine 100 Milyon Avro Para Cezası!

21 Kasım 2019 tarihinde Alman Rekabet Otoritesi tarafından BMW, Daimler ve Volkswagen’e uzun çelik alımında kartel oluşturdukları gerekçesiyle 100 milyon avro para cezası verildiği açıklandı. Resmi internet sitesinde yer alan basın duyurusunda 2004 ila 2013 yılları arasında söz konusu teşebbüslerin temsilcilerinin, yılda iki kez çelik üreticileri, çelik dövme işlemini yapan şirketler ve tedarikçiler ile bir araya geldiklerinin tespit edildiği; bu görüşmelerde uzun demir çelik fiyatları hakkında görüşülüp, fiyat sabitlediklerinin ortaya konulduğu belirtildi.

Otomotiv sektöründe kullanılan krank mili, bağlantı çubukları, eksantrik mili, dişli çarklar gibi pek çok parça uzun demir çelik ürünlerinden yapılmaktadır. Otomotiv üreticileri, söz konusu parçaları ya kendileri üretmekte ya da çelik dövme işlemini yapan şirketlerden bu parçaları tedarik etmektedirler. Bu nedenle de uzun demir çelik ürünleri önemli bir hammadde olarak satın alınmaktadır. Uzun demir çelik fiyatı genellikle çelik üreticileri ya da çelik dövme işlemini yapan firmalar tarafından belirli bir fiyat modeline göre satılmaktadır. Fiyat oluşumunda temel fiyatın yanında hurda ve alaşım fiyatları da belirleyici olmaktadır.

Otorite tarafından verilen kararda otomotiv üreticilerinin bir alım karteli oluşturmak suretiyle uzun demir çelik fiyatlarının üç üretici için de sabitlendiği ve herhangi bir modele göre fiyat değişikliği yapılmasının önüne geçildiği ortaya çıkarılmıştır. Söz konusu kartelin sonucunda pazara ilişkin rekabetçi yapının ortadan kalktığı gerekçesiyle teşebbüslere para cezası verilmiştir. Kartel oluşturduklarını kabul eden otomobil devleri, Kurum ile uzlaşma sağlayarak cezalarında indirim aldılar. Verilen karar kesin olmayıp, karara karşı tarafların itiraz süreleri henüz devam etmektedir.