Site Overlay
İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’ne İdari Para Cezası Verildi

Rekabet Kurulu 20.06.2019 tarihli toplantısında İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’ne idari para cezası verilmesine karar verdi. Kurul, yürütülen soruşturma neticesinde toplanan tüm delil, bilgi ve belgeleri değerlendirerek derneğin rakiplerin müşterilerine teklif sunma ve reklam yasağı ile satış koşullarını tespit etmeye yönelik teşebbüs birliği kararı alması suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiğine oybirliği ile karar verdi. Teşebbüs birliklerine yönelik kararlarda sıkça rastlanan fiyat tespitinden farklı olarak müşteri paylaşımı anlamına gelebilecek rakiplerin müşterilerine teklif sunma ve reklam yasağı ifadelerinin dikkat çekici olduğunu belirtelim.

Kurul, İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’nin 2018 mali yılı sonunda oluşan gayri safi gelirlerinin takdiren %2’si oranında idari para cezası verilmesine ise oyçokluğu ile karar verdi. Para cezası verilmesine veya orana dair karşı oy gerekçelerini ancak gerekçeli kararın yayımlanması ile öğrenmek mümkün olacak. İnternet sitesinde yer alan açıklamaya bakıldığında, Ceza Yönetmeliği’ne yapılan atıflar çerçevesinde Kurul’un idari para cezasını belirlerken diğer ihlaller kategorisinde değerlendirdiği ve %1 oranını esas aldığı anlaşılıyor. İhlalin süresinin ise beş yıldan uzun olması sebebiyle belirlenen para cezasını bir katı oranında arttırdığını söyleyebiliriz.

Yakın tarihlerde teşebbüs birliklerine verilen idari para cezalarını incelediğimizde Kurul 18.10.2018 tarihinde Hac ve Umre seyahati düzenleyen acentelerin tur öncesi yaptırmak zorunda olduğu paket tur sigorta poliçesini kendi iştiraki olan bir teşebbüsten almalarını zorunlu kıldığı gerekçesiyle Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne 521.679,18 TL idari para cezası verilmesine karar vermişti. Yine 05.04.2018 tarihinde verilen karar ile eczanelerin alım koşullarını piyasa dışında belirlediği gerekçesiyle Türk Ecza Birliği’ne 129.316,12 TL idari para cezası verilmesine karar verilmişti. Her iki kararda yer alan idari para cezaları sadece miktar olarak açıklanırken İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’ne verilen idari para cezasının sadece oran olarak belirtilmesi sebebiyle verilen teşebbüs birliklerine yönelik yaklaşımı değerlendirmek açısından cezaların karşılaştırılması mümkün görünmemektedir.