Site Overlay
İngiltere’de Varlık Yönetim Şirketlerine Rekabete Duyarlı Bilgi Paylaşımı Nedeniyle İdari Para Cezası Verildi

Birleşik Krallık Finansal Yürütme Otoritesi (Financial Conduct Authority – FCA) 1 Nisan 2015’te kendisine verilen rekabet hukuku yetkisini kullanarak ilk defa rekabet ihlaline ilişkin karar verdi. Otorite, üç varlık yönetim şirketinin halka arza ilişkin stratejik bilgileri paylaştıklarını tespit etti. Şirketlerden birisi pişmanlık programından yararlanırken diğer iki şirkete idari para cezası verildi. İdari para cezası, halka arzlara ilişkin olarak rakip varlık yönetim şirketlerinin stratejik bilgilerini birbirleriyle paylaşımları nedeniyle verildi. Ihlal teşkil eden davranışlar iki başlık altında şu şekilde sıralandı:

  • Temmuz 2015’te Market Tech hisse senetleri ve/veya Eylül 2015’te On The Beach Group halka arzına ilişkin gizli olması gereken teklif niyetlerini birbirlerine açıklamak ve
  • Birbirlerinden gelen söz konusu bilgileri kabul etmek.

Otorite, şirketlerin gerçekleştirdikleri rekabete duyarlı bilgi paylaşımının hisse senetleri için ödemek istedikleri fiyatları ve bazı durumlarda alacakları hisse miktarını içerdiğini tespit etti. Ayrıca söz konusu bilgi değişimlerinin hisse arz edecek şirketlerin hisse fiyatlarını belirlemesinden kısa bir süre önce gerçekleştirdiği ifade edildi. Her ne kadar rakiplerin fiyatlarını öğrenme suretiyle rekabeti ihlal etseler de varlık yönetim şirketlerinin yapılan incelemelerde rakip bilgilerini edinen hiçbir firmanın kendi tekliflerini değiştirmediği tespit edildi. Fakat bu durum yine de şirketlerin ceza almasını engelleyemedi.