Site Overlay
Kapadokya’da Faaliyet Gösteren 30 Balon İşletmecisi Hakkında Soruşturma Açıldı

Rekabet Kurumu’nun resmi internet sitesinde dün yayınlanan habere göre Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş.’nin Kapadokya bölgesinde sıcak hava balonu işletmelerinin uçuşlarını kiraladığı ve kendi otel ve acenteleri dışındaki otel ve acentelerin müşterilerine balon uçuş hizmeti vermemek suretiyle rakiplerini dışladığı iddiaları üzerine yürütülen önaraştırma karara bağlandı.

Buna göre Air Kapadokya Balonculuk Havacılık Tur. Rek. A.Ş., Arıkan Havacılık Ltd. Şti., Atmosfer Balonculuk Ticaret Turizm Ltd. Şti., Başkent Havacılık Balonculuk Eğt. Tur. Rek. İnş. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti., Cihangiroğlu Havacılık Balonculuk Reklamcılık Turizm. Taşımacılık ve Tic. Ltd. Şti., CO DMC Turizm ve Ticaret Ltd. Şti., Discovery Havacılık Turizm ve Ticaret Ltd. Şti., Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş., Ezel Havacılık Rek. İth. İhr. Ve Tic. Ltd. Şti., Göktürk Balonculuk Havacılık Turizm Reklamcılık Ltd. Şti., Gökyüzü Balonculuk Hizmetleri Taş. Tur. Ticaret Ltd. Şti., Göreme Balonculuk Genel Havacılık Rek. Tur. San. Tic. A.Ş., Han Havacılık Balonculuk Turizm Nakliye ve Ticaret Ltd. Şti., Kapadokya Balonculuk Turizm Ticaret Ltd. Şti., Kapadokya Kaya Balonculuk Havacılık Turizm Reklamcılık Ltd. Şti., Le-Co Deri Turizm Ticaret ve Sanayi A.Ş., Lioncox Turizm, Maccan Balonculuk Havacılık Tur. Ticaret Ltd. Şti., Mavi Ay Havacılık Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti., Özarslan Balonculuk Havacılık Rek. Tur. Tic. Ltd. Şti., Pelikan Havacılık Organizasyon Tur. Rek. Taş. ve Ticaret Ltd. Şti., Royal Balon ve Havacılık İşletmeleri Tur. Tic. A.Ş., Samanyolu Havacılık Balonculuk Eğt. Tur. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti., Ses Havacılık Balonculuk Eğt. Tur. Tic. A.Ş., Sultan Balonculuk Havacılık Turizm Reklamcılık Ltd. Şti., Sultan Kelebek Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti., Şeref Turizm Ticaret Ltd. Şti., THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi, Uluer Havacılık Turizm ve Ticaret Ltd. Şti., Ürgüp Balonculuk Havacılık Tur. Rek. Ltd. Şti. hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.

Bu inceleme balon uçuş hizmetleri pazarına yönelik olarak yapılan ilk önaraştırma ve soruşturma olma özelliğini taşıyor. Bu soruşturma, farklı pazarlara yönelik inceleme örneklerinden biri olan, Rekabet Kurulu’nun 7.6.2006 tarih ve 06-41/507 sayılı kararını hatırlatıyor. Söz konusu kararda; “dalış turizmi” alanında faaliyet gösteren Kaş yöresindeki ticari işletmelerin ortak fiyat belirlemek suretiyle rekabeti bozdukları iddiası ile yapılan şikâyet ele alınmıştı. Kararda yer verilen iki belgeden birinde geçen şu ifadeler oldukça dikkat çekici: “Ortak fiyat politikasının 19 Mayıs gruplarına da uygulanması kararı alındı…Bir dalış okulu size 22 YTL, diğeri 25 YTL vermişse diyelim ki, onlara hayır dediğinizde bir dalış okulunun bütün bu fiyatlardan düşük verdiği de ortaya 80 çıkıyor. Yani sizin Kaş’ta dalış başı ne kadar ödeyeceğiniz, diğerlerine hayır dediğiniz (veya aramadığınız) anda belli…Bunu Marmaris, Fethiye, Bodrum’da yapsanız hiçbir sorun yaşamazdınız. Oralarda dalış okulları bizim kadar birlik değil. Kaş’taki bizim 06-41/507-132 3 saygı duyduğumuz ağabeylerimiz bu konuya bu kadar ciddiyetle yaklaşırken, biz Kaş’taki bazı dalış okullarının düştüğü kötü duruma düşmek ve bu insanları kaybetmek istemiyoruz.” Ancak ortak fiyat uygulandığını gösteren bu ifadelere karşın, önaraştırma yapılmasına gerek olmaksızın “şikâyet konusu uygulamalara ne şekilde son vereceklerine yönelik olarak ilgili kuruluş ve teşebbüslere yazı yazılmasına” karar verilmişti.

Diğer taraftan bu incelemenin Kapadokya bölgesi ve turizm faaliyetlerine ilişkin ikinci inceleme olduğunu da belirtelim. Hatırlanacağı üzere Kapadokya bölgesinde faaliyet gösteren 12 otelin bir pazarlama şirketi kurmaları ve acentelere bu şirket aracılığıyla hizmet vermelerine dair şikâyet üzerine yapılan önaraştırma neticesinde alınan 15.09.2005 tarih ve 05-58/858-233 sayılı karar ve ardından yapılan muafiyet başvurusu üzerine alınan 02.03.2006 tarih ve 06-16/189-49 sayılı kararla otellerin ortak pazarlanmasına/satışına ya da bu etkiyi doğurabilecek tüm faaliyetlerine son verilmesi gerektiğine karar verilmişti.