Site Overlay
Minnesota’da Hastaların Özel Hayatlarının Gizliliği İhlal Edildi

Yaşlılar ve Yoksullar için Sağlık ve İnsani Hizmetler Merkezi (Health and Human Services’ Centers for Medicare & Medicaid Services), Minnesota’daki Fairview Southdale Hastanesinde acildeki hastaların psikiyatrik muayene yapılırken rızaları veya bilgileri olmadan ses kayıtlı video kaydına alındıklarını ve dolayısıyla hastaların özel hayatın gizliliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğini tespit etti. Hastane yetkilileri kameraların psikiyatrik muayenelerde hastaların saldırgan davranışlarının artması nedeniyle konulduğu açıklamasını yaptı.

Mayıs 2017’de polis memurlarının kendisine ve başkalarına zarar vereceğini düşündüğü için kendi rızası dışında acile götürülen bir hastanın ifadeleri üzerine hastane hakkında soruşturma başladı. Hasta, orada bulunduğu sürece kamera kaydı altına alındığını öğrendiğinde şok olduğunu ve odada kayda dair hiçbir işaretin de olmadığını belirtti.

Hastane, bir önceki yıl hastaların saldırı sayısının artması nedeniyle 8 psikiyatrik muayene odasına kamera koyduğunu belirtse de hastaların kayıt altına alındıklarına dair hiçbir uyarı/işaret bulunmamaktaydı. Her ne kadar tedaviden önce hastalara tıbbi eğitim için video kaydı alınmasına ilişkin bir rıza metni imzalatılsa da uyuşmazlığa konu olan video kaydına ilişkin bir bilgilendirme ve onay süreci bulunmadığı tespit edildi. Bu nedenle hastanenin hastaların özel hayatlarının gizliliğini ihlal ettiği sonucuna varıldı.