Site Overlay
Apple ve Samsung’a Yavaşlayan Telefonlar Nedeniyle Para Cezası Verildi

İtalyan Rekabet Otoritesi, ciddi sorunlara neden olan ve/veya bazı cep telefonlarının işlevselliğini azaltan yazılım güncellemeleri için Tüketici Kanunu’nun 20., 21., 22. ve 24. maddelerini ihlal ettikleri gerekçesiyle Apple ve Samsung’a para cezası verdi.

İki teşebbüs hakkında yürütülen soruşturmalarda, Samsung ve Apple gruplarına ait cep telefonlarının yazılım güncellemelerinin geldiğinde çok ciddi arızalara neden olduğu ve telefonların performansının önemli derecede yavaşlaması sonucunda, tüketicilerin yeni cep telefonları ile değiştirmek zorunda kaldıkları ve bu durumun haksız ticari uygulama teşkil ettiği tespit edildi. Ayrıca cep telefonları bu yazılım güncellemelerini yeteri kadar destekleyemediği gibi, aynı zamanda Apple ve Samsung’un tüketicileri yeterli derecede bilgilendirmedikleri ve cihazlarının bütün işlevlerini geri kazanmaları için tüketicilere etkili bir yol sağlayamadıkları sonucuna varıldı.

Nitekim Otorite, Apple’ın Aralık 2017’den itibaren, tüketicilerini lityum pillerin ortalama süre ve bozulma faktörleri gibi bazı temel özellikleri ve cihazların tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için pilleri koruma ve değiştirme prosedürleri hakkında yeterince bilgilendirmediğini açıkladı. İki şirketin büyüklükleri ve olayın ciddiyeti göz önünde bulundurulduğunda, Samsung 5 milyon avro, Apple 10 milyon avro para cezasına çarptırıldı. Aynı zamanda her iki şirketin de internet sitelerinin İtalyanca kısmında Otorite’nin bu kararını bildiren bir ilan yayınlamaları gerektiği bildirildi.