Site Overlay
SİGORTA SEKTÖRÜNDEKİ SORUŞTURMA CEZASIZ SONUÇLANDI

32 sigorta şirketi ile teşebbüs birliği niteliğindeki Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği hakkında Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) pazarında birlikte fiyat artışları yapmak suretiyle rekabeti bozucu, kısıtlayıcı anlaşma ve/veya uyumlu eylem içinde oldukları, böylelikle fahiş fiyat uyguladıkları ve pazar paylaşımında bulundukları iddiasına yönelik olarak yürütülen soruşturma sonucunda Rekabet Kurulu 19.07.2017 tarihli toplantısında soruşturmaya taraf teşebbüsler ve teşebbüs birliği tarafından 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilmediği ve idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına karar verdi.

Bilindiği üzere trafik sigortası için 2008 yılına kadar düzenleme mevcut iken ve prim miktarı devlet tarafından belirlenirken, 14.07.2007 tarih ve 26582 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik” (Trafik Sigortası Yönetmeliği) ile serbest tarife sistemine geçilmiştir. Esasen bu dönem tam bir serbesti şeklinde olmayıp, kısmi serbesti dönemi olarak anılmaktadır. 19.06.2013 tarih ve 28682 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile tam serbesti dönemine geçilmiş ve sektör serbest pazar ekonomisinin dinamiklerine uygun şekilde işlemeye başlamıştır. Bu durum doğal olarak fiyat artışlarını da beraberinde getirmiştir. Nitekim prim artışları o tarihte de şikâyete konu olmuştu.

Kurul sigorta şirketleri hakkında önaraştırma yapmış ancak 09.05.2013 tarih ve 13-27/369-171 sayılı kararıyla soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar vermişti. Kurul, anılan kararında trafik sigortası primlerini birlikte tespit etmek hususunda anlaştıkları yönünde herhangi bir delil elde edilmemesi ve teşebbüslerce sunulan bilgiler dikkate alınarak, bahse konu iddialara yönelik olarak soruşturma açılmasına gerek olmadığı kanaatine varmıştır. Ancak artan prim oranları yeni şikâyetleri tetiklemiş ve yukarıda anılan soruşturma açılmıştı. Kurul’un pazarı da detaylı bir şekilde incelediği bir soruşturma sonucunda ihlal olmadığına karar vermesi nedeniyle 2013 yılından beri trafik sigortası pazarında fahiş fiyat uygulandığına yönelik tartışmaların en azından bir süreliğine sona ereceğini söyleyebiliriz.