Site Overlay
ÖZ MAYA’NIN DOSU MAYA’YI DEVRALMASI İŞLEMİ İKİNCİ KEZ NİHAİ İNCELEMEYE ALINDI!

Ankara 8. İdare Mahkemesi’nin 19.1.2017 tarih ve E.2015/2488 K. 2017/172 sayılı kararı ile Rekabet Kurulu’nun 15.12.2014 tarih ve 14-52/903-411 sayılı kararıyla izin verilmiş olan Yıldız Holding A.Ş. tarafından kontrol edilen Dosu Maya Mayacılık A.Ş.’nin tam kontrolünün Lesaffre et Compaigne (Öz Maya) tarafından devralınması işleminin iptal edildi. 20 Haziran’da Rekabet Kurumu’nun internet sitesine konulan bir haberle, söz konusu iptal kararının sonucu olarak söz konusu devralma işleminin nihai incelemeye alındığını duyurdu. Dolayısıyla taraflar için süreç yeniden başlamış oldu. Şimdi devralma tarafı olan Öz Maya, idare mahkemesinin kararında dikkat çekilen çekinceleri de giderecek şekilde ilave taahhütler sunmak durumunda.

Hatırlanacağı üzere Kurul söz konusu işleme Öz Maya tarafından verilen;

  • Öz Maya’nın iştiraki olan 2000 Gıda’nın elden çıkarılması,
  • Bayilik sözleşmelerinden münhasırlığın kaldırılması,
  • Düzenli ve etkili rekabet uyum programı yürütülmesi,
  • Öz Maya ve Dosu Maya’nın yaş ekmek Mayası markalarının fiyatlarının dört farklı fiyat tavanı belirtilerek sınırlandırılması,
  • Akmaya tesislerinin devralınmaması,

taahhütleri çerçevesinde izin vermişti.

Gerek elden çıkarma gibi yapısal gerekse uyum programı yürütülmesi gibi davranışsal çözümler sunmuş olan Öz Maya’nın mahkemenin iptal kararında pazarın yapısından kaynaklanan sorunlara işaret edilmesi nedeniyle elden çıkarma gibi yapısal çözümler üretmek durumunda kalması muhtemeldir.