Site Overlay
AB KOMİSYONU’NDAN GUESS’e SORUŞTURMA

Avrupa Komisyonu, 6 Haziran 2017 tarihinde yaptığı basın açıklaması ile ünlü giyim ve aksesuar markalarından Guess’e yönelik bir soruşturma başlattığını duyurdu. Komisyon’un rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager’ın açıklamasında Guess’in dağıtım anlaşmalarında üye ülkeler arası ticareti engelleyen yasaklar olabileceği ve bu konuyu araştırmak üzere soruşturma yapılacağına işaret etti. Buna göre yürütülecek soruşturmada Guess’in yetkili satıcılarının başka ülkelerdeki tüketicilere veya perakendecilere online satış yapmalarını kısıtlayıp kısıtlamadığı araştırılacak. Dolayısıyla Guess’e yönelik bu soruşturmanın AB’de son yıllarda en popüler konulardan olan e-ticaret pazarındaki rekabet ihlallerine yönelik incelemelerin bir parçası olduğunu söylemek mümkün.

Hatırlanacağı üzere, Komisyon, Avrupa e-ticaret pazarındaki potansiyel rekabet ihlallerini tespit etmek amacıyla, son yıllarda oldukça revaçta olan e-ticaret sektörüne yönelik bir araştırma başlatmıştı. Bu kapsamda Komisyon, özellikle AB sınırları içerisinde her bir üye devlet kapsamında malların ve hizmetlerin online ticaretinde sınır-ötesi engellerin bulunup bulunmadığını ve böylelikle AB’nin “Dijital Tek Pazar” stratejisinin bir parçası olarak var olan sorunları tespit etmeyi hedefliyor. Yaklaşık 1,5 yıl süren bir çalışmanın ardından Komisyon, e-ticaret sektör araştırmasına ilişkin olarak 15 Eylül 2016 tarihinde resmi internet sitesinde bir ön rapor yayımlayarak ilk bulgularını paylaşmış, 10 Mayıs 2017 tarihinde ise Nihai Rapor yayımlanmıştı.

Ön raporun yayımlanmasının ardından Şubat 2017’de Komisyon, belirli online satış uygulamalarının tüketicilerin tüketici elektroniği, video oyunları ve otel konaklama fiyatlarını rekabetçi fiyatlarla sınır ötesi yerlerden almalarını engelleyip AB rekabet kurallarını ihlal edip etmediğini araştırmak üzere üç ayrı soruşturma başlatmıştı. Halen devam eden bu soruşturmalara şimdi bir yenisi daha eklenmiş görünüyor.