Site Overlay
Zeyport Hakkında Yürütülen Soruşturma Sonuçlandı

Zeyport Zeytinburnu Liman İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve GEMTAC Gemi Tali Acenteliği ve Bot Hiz. Tic. A.Ş. hakkında yürütülen soruşturma sonuçlandı ve Kurul’un 15.03.2018 tarihli ve 18-08/152-73 sayılı kararıyla anılan teşebbüslerin 4054 sayılı Kanun’un 4. ve 6. maddelerini ihlal etmediklerine dolayısıyla aynı Kanun’un 16. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına karar verildi.

Hatırlanacağı üzere 2004 yılından itibaren gemi acentelik yetki belgesi ile İstanbul Boğazı’ndan geçerek dış hatlara sefer yapan ve belirlenen sahalarda demirleyen gemilere lojistik hizmet veren Gözcü Gemi Acentelik Hizmetleri Ltd. Şti.’nin şikâyeti üzerine; söz konusu lojistik hizmeti veren tek limanı işleten Zeyport Zeytinburnu Liman İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve GEMTAC Gemi Tali Acenteliği ve Bot Hiz. Tic. A.Ş. (eski unvanı S.S. Gemi Tali Acenteleri Deniz Motorlu Taşıyıcıları Kooperatifi) hakkında 2013 yılının sonunda yapılan önaraştırma neticesinde 26.03.2014 tarih ve 14-12/223-99 sayılı Kurul kararı ile, şikâyetin reddi ile soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verilmişti.

Anılan Kurul kararı Ankara 2. İdare Mahkemesinin 17.11.2016 tarihli ve E. 2014/1379, K. 2016/2917 sayılı kararı ile “davacının şikayetinin, sözleşme yapmanın reddi uygulamalarının rekabet hukuku kapsamında yasaklanabilmesi için aranan unsurların kümülatif olarak gerçekleşmesi gerektiğinden bahisle, bu unsurlardan; “reddetme eyleminin haklı nedenlere dayandığı” şartının Zeyport Limanının beyanları esas alınmak suretiyle, “tüketicilerin zarar görmediği” şartını ise davacının katlandığı ek maliyetler dikkate alınmamak suretiyle değerlendirildiği” gerekçesiyle iptal edilmişti. İptal kararı üzerine yapılan soruşturma, istisnai bir iki örnek haricinde olduğu üzere, ihlal tespiti yapılmaksızın sonuçlandı.